Al II-lea Congres Național de Human Papillomavirus Cu tema: HPV, de la biologie moleculară la clinică – abordare interdisciplinară
Societatea Română de Human Papillomavirus (SR-HPV), împreună cu Media Systems Communication (MSC), au organizat în perioada 18-20 iunie 2015 Cel de-al II-lea Congres Naţional Interdisciplinar de Human Papillomavirus (HPV). Congresul a fost găzduit de Alexander Hotel – Centrul de evenimente Events Hall, din Bucureşti (www.alexanderhotel.ro).
Care sunt provocările cadrelor medicale în vedereadepistării la timp, a diagnosticării corecte şi a aplicării tratamentelor personalizate? Care sunt necesităţile la nivel naţional în comunicarea cu instituţiile statului pentru o informare corectă a populaţiei cu privire la prevenţie şi accesul rapid la serviciile medicale din România? Care sunt necesităţile specialiştilor în abordarea interdisciplinară a pacientului suspect de HPV? Este necesar un cadru legislativ la nivel de Minister pentru dezvoltarea de programe naţionale care să susţină prevenţia şi depistarea precoce a HPV?
La toate aceste întrebări au încercat să răspundă și să găsească soluţii personalităţi marcante, cadre medicale specializate atât din România, cât şi din străinătate, reprezentanţi ai instituţiilor care activează în domeniul sănătăţii în cadrul Celui de-al II-lea Congres Naţional de Human Papillomavirus.
Au participat peste 390 de specialişti ginecologi, ORL-işti, neonatologi, dermatologi, infecţionişti, virusologi şi oncologi.
Președintele Congresului a fost domnul profesor doctor Radu Vlădăreanu, iar Congresul s-a bucurat de participarea a peste 40 de speakeri de renume din România și din străinătate precum: Prof. Dr. Sorin
Printre temele abordate pe parcursul celor 3 zile au fost: Când, de ce și cum testăm HPV?, Noul concept anatomo-cito-biologic de leziune epitelială cervicală. Clasificarea histopatologică OMS şi Sistemul citologic Bethesda 2014, Experiența Clinicii Micomi în utilizarea testului CINTec Plus, CAZURI CLINICE de patologie cervicală HPV indusă, Cervical cancer screening in HIV positive patients. A new face for an old tragedy?, Managementul ASCUS în depistarea precoce a cancerului de col uterin, HPV vaccination – a Public Health Priority? – updates in 2015, Infecția cu HPV în contextul sexualității actuale la adolescente, Eficacitatea și efectul protector încrucișat al vaccinului Hpv 16/18 în prevenția infecției și a leziunilor precanceroase cauzate de tulpinile HPV non-vaccinale, Controverse în diagnosticul și tratamentul patologiei tumorale ORL în asociație cu HPV, Influența genotipării virale HPV asupra rezultatului tratamentului antiviral în papilomatoza respiratorie recidivantă, Vaccinarea HPV – Unde, când și cum?, Complicatii obstetricale la pacientele tratate pentru leziuni neoplazice intraepiteliale cervicale, Reabilitarea vocii după intervenţii chirurgicale pentru papilomatoza laringiană, Programul Național pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin: doi ani de la declanșare, HPV infection: colposcopic findings, HPV: Dușmanul tăcut și redutabil din oncogeneza cancerului de col uterin, Recomandările OMS asupra vaccinării anti-HPV în 2015, Human papillomavirus la nou-născut – concepte curente ale transmiterii verticale de la mamă la făt, Rolul biomarkerilor celulari și moleculari în evaluarea prognosticului leziunilor precanceroase ale colului uterin, Vaccinul HPV – punctul de vedere al dermatologului, Studii privind infecţiile determinate de HPV în regiunea de NE a României, ENT Clinic Timisoara diagnosis and treatment options in juvenile laryngeal Papillomatosis, Posibilități modern de diagnostic precoce și tratament al leziunilor cervicale precanceroase; experiența Clinicii de Obstetrică Patologică din Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Pantelimon”, urmărirea pacientelor după tratament conservator pentru carcinomul cervical cu invazie superficială, Conduita pentru pacientele tinere cu frotiu ASC-US / LG-SIL și infecție HPV, Patologia HPV indusă în sarcină și post-partum, Predictibilitatea pe termen lung a citologiei cervicale și a testării HPV în screening-ul cancerului de col uterin, Managementul infecției genitale cu HPV la adolescente, Papilomul inversat rino-sinusal – o continuă provocare virusologică și chirurgicală, Infecția cu HPV o problemă actuală și la bărbați, HPV16 vs. other types: natural history of cervical carcinogenesis, Cancerul de col uterin – de la etiologie la diagnostic și tratament.
Tot în cadrul Congresului s-a lansat oficial și Societatea Română de Human Papillomavirus.