1st Health Meeting: HPV – de la biologie moleculară la clinic
Prof. Dr. Radu Vlădăreanu
UMF Carol Davila Bucuresti, Seful Clinicii de Obstetrica-Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenta “Elias” Bucuresti
În luna iunie 2014 în Bucuresti a avut loc prima editie a Intrunirii Medicale Interdisciplinare Health Meeting cu tema “HPV – de la biologie moleculara la clinic”, eveniment stiintific ce a adus la un loc medici din mai multe specialitati: ginecologie, neonatologie, ORL, dermatologie si oncologie, toti fiind interesati de un subiect de interes comun: Human Papillomavirus.
Aproape 300 de participanti din toata tara au fost prezenti in cadrul Health Meeting pentru a dezbate alaturi de speakeri de renume din Romania, cat si din strainatate o tema de actualitate si din ce in ce mai controversata: HPV. Evenimentul a oferit, pe langa temele stiintifice de exceptie, si momente de networking in cadrul pauzelor de cafea, pranz si cina, si a fost presarat cu momente precum organizarea unei tombole cu premii si o degustare de vinuri alese.
Comitetul stiințific, format din Prof. Dr. Radu Vladareanu (Presedintele Comitetului stiintific, Director de Departament Obstetrica-Ginecologie UMF Carol Davila Bucuresti, Seful Clinicii de Obstetrica-Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenta “Elias” Bucuresti), Prof. Dr. Romeo Calarasu (UMF Carol Davila Bucuresti, Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL “Prof. Dr. D. Hociotă”, medic primar ORL), Sef. Lucr. Dr. Simona Vladareanu (organizator stiintific, UMF Carol Davila Bucuresti, Sef Sectie Neonatologie Spitalul Universitar de Urgentă “Elias” Bucuresti, medic primar neonatologie), Dr. Sorin Puia (Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu” București, medic primar obstetrică şi ginecologie), Dr. Daniela Safta (Spitalul Universitar de Urgentă “Elias” Bucuresti, medic primar ORL), Asist. Univ. Dr. Victor Clatici (organizator stiintific, UMF Carol Davila Bucuresti, Spitalul Universitar de Urgentă “Elias” Bucuresti, medic primar dermatologie), Dr. Florian Alexandru Nicula (Institutul „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj Napoca, Coordonator al Centrului de Prevenire şi Control al Cancerului, medic primar chirurgie si ginecologie oncologica), Asist. Univ. Dr. Mihai Mitran (organizator stiintific, UMF Carol Davila Bucuresti, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” Bucuresti, medic primar obstetrică si ginecologie), Dr. Loredana Mitran (organizator stiintific, Spitalul Universitar de Urgentă “Elias” Bucuresti, medic primar ORL) si Prof. Michel Rigaud (invitat international, Departamentul Biochimie si Biologie Moleculara, Institutul pentru Cercetarea si Vindecarea Tumorilor din Roma, Italia), si-a propus prin această întrunire sa aduca in atentia specialistilor invitati cele mai de actualitate și relevante lucrări stiințifice din sfera HPV, precum si importanța comunicării interdisciplinare.
Ne dorim, impreuna cu organizatorii, sa aducem in atentia tuturor specialistilor care se confrunta in activitatea curenta cu cazuri de HPV, periodic, informatii utile si de asemenea sa cream dezbateri interdisciplinare pentru a gasi solutii si cele mai bune metode terapeutice in abordarea cazurilor de Human Papillomavirus.
Prof. dr. Radu Vladareanu, speaker si presedintele comitetului stiintific:
“Aceasta intalnire de astazi a adus specialisti din ginecologie, din ORL, din oncologie, din dermatologie si neonatologie, toti avand ceva de spus in jurul HPV. Asta arata si necesitatea infiintarii unei Societati de HPV romanesti, ceea ce dorim sa facem si sa lansam cu ocazia acestei intalniri. Arata necesitatea intalnirii intre noi cu o anumita periodicitate pentru a dezbate cele mai noi tendinte in domeniu. Evenimentul de astazi a fost o reusita asteptata!”
Dr. Daniela Safta, speaker:
“Evenimentul HPV – de la biologie moleculara la clinic este bine venit, pe de o parte pentru ca abordarea interdisciplinara este extrem de utila în abordarea patologiei ORL asociata cu HPV, pe de alta parte, pentru ca papilomatoza respiratorie recurenta este o piatra de încercare în specialitatea noastra, din cauza recurentelor multiple si a tratamentului chirurgical considerat paliativ. Aparitia tipizarilor HPV si posibilitatea efectuarii în specialitatea ORL, precum si aparitia vaccinului reprezinta o pista de cercetare si tratare a posibilelor recurente ale papilomatozei respiratorii.”
Dr. Sorin Puia, speaker:
“Consider ca a fost o reuniune extraordinara pentru ca de 15 ani in Europa si in toata lumea se vorbeste de acest HPV, de epidemiologia, de patologia, de clinica lui!”
Sef lucrari dr. Simona Vladareanu, speaker:
“Cred ca aceasta abordare interdisciplinara este solutia cea mai buna, cea mai fericita in a aduce informatii privind infectia cu HPV si posibilitatea realizarii unor protocoale de investigare de tratament, de screening a infectiilor, cu rezultate bune, mai ales in prevenirea acestei patologii. O intalnire reusita si care sper sa aiba efect in viitor prin manifestari asemanatoare. Ii felicit pe organizatori!”
Prof. Michel Rigaud, speaker international:
“Acest eveniment interdisciplinar este important sa sensibilizeze oamenii in ceea ce priveste HPV, deoarece exista vaccinare, dar multi nu se vaccineaza de frica efectelor secundare. Eu lucrez in domeniul cancerului de san si in cercetarea celulelor tumorale si am constatat ca in literatura medicala nu sunt lucrari, materiale despre cancerul cervical si HPV. Ideea mea este de a implementa si in Romania, ca si in Italia si Grecia, o colaborare in ceea ce priveste dezvoltarea de markeri pentru HPV si alte tipuri de cancer!”
Asist. univ. dr. Victor Clatici, speaker:
“Nici unul dintre noi nu suntem detinatorii adevarului absolut, fiecare dintre noi ne ocupam de o portiune a patologiei legate de HPV, dar aceasta patologie nu se refera numai la pacientul in sine, ci trebuie sa abordam pacientul si din punct de vedere holistic. Plecand de la acest eveniment, se vor dezvolta foarte multe proiecte”.
Dr. Loredana Mitran , speaker:
“Din pacate, la noi in tara nu prea este dezbatut acest subiect in cadrul congreselor noastre. Dupa cum ati observat si in prezentarile care au avut loc astazi, manifestarile in ORL ocupa un loc 3, inclusiv la noi in tara. Numai ca nu am inceput inca o testare a HPV in patologie. Dupa cum stim prima data in tara noastra s-a testat virusul HPV acum 20 ani, in 1997-1998 si dr. Puia a facut prima testare. Acum organizam practic prima conferinta HPV la aproape 20 de ani de la prima testare, iar dl prof. Calarasu a fost primul din Romania care a aplicat schema de vaccin in 2008 la pacientii cu papilomatoza laringiana in conditiile in care nu a inceput sa faca tipizarea dumnealui. Deci, inseamna foarte mult faptul ca auzim ce se intampla in alte specialitati!”
Dr. Florian Alexandru Nicula, speaker:
“Evenimentul a fost foarte reusit si s-a axat pe una dintre cele mai de impact probleme si cea mai recenta achizitie care exista in controlul si profilaxia cancerului. Este o boala descoperita recent pentru care trebuie facute eforturi de la informare pana la terminare si rezolvare a acestor probleme. Achizitia ei recenta inseamna o inertie in sistem!”